Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szczawiowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bulion warzywny 3 litry
szczaw 50 dkg
śmietana słodka 300 ml
mąka pszenna 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
jajka ugotowane na twardo do podania

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szczawiowa

Kroki postępowania

1
Świeże liście szczawiu dokładnie przebieramy, myjemy i kroimy w dość cienkie paseczki. Trzy litry bulionu zagotowujemy i wrzucamy pokrojone liście szczawiu. Zagotowujemy.
Krok 1 - Zupa szczawiowa foto
2
Słodką śmietanę bardzo dokładnie mieszamy z mąką. Nie powinno być w nich grudek.
Krok 2 - Zupa szczawiowa foto
3
Do mąki ze śmietaną wlewamy kilka łyżek gorącej zupy, by ją zahartować. Następnie całość wlewamy do garnka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy z jajkami na twardo.
Krok 3 - Zupa szczawiowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 03.11.2015 15:17
smaki dzieciństwa
Bernadeta1 03.11.2015 14:38
uwielbiam zupę szczawiową

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak