Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szczawiowa

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler kawałek
por kawałek
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilaka ziaren
żeberka wędzone 0,5 kilograma
śmietana 18 proc 1 szklanka
mąka pszenna 3 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
jajko ugotowane na twardo 5-6 sztuk

Porada

Zupę podajemy z jajkiem i ugotowanymi ziemniakami.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szczawiowa

Kroki postępowania

1
Szczaw przebieramy , pozbawiamy ogonków,płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w paski .
Krok 1 - Zupa szczawiowa foto
3
Zupę zagęszczamy mąka rozmieszana z zimną wodą.Dodajemy śmietanę wymieszaną z niewielka ilością zupy . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Zupa szczawiowa foto
4
Do większego garnka wkładamy żeberka wieprzowe, obrane i umyte warzywa ,ziarna pieprzu i zalewamy 3 -4 litrami wody solimy do smaku.Gotujemy do miękkości mięsa .Ugotowany bulion przecedzamy .
Krok 3 - Zupa szczawiowa foto
5
Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojony szczaw i gotujemy przez kilka minut .
Krok 4 - Zupa szczawiowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 09.06.2015 07:32
przepyszna zupka ,bardzo ją lubię
w mojej kuchni 08.06.2015 20:17
pyszny obiad podano do zjedzenia
IZABELA29 08.06.2015 18:10
jaka apetyczna
Róża1 08.06.2015 16:53
moje smaki :-) już mi ślinka cieknie ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak