Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szczawiowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szczaw 400 gram
marchew 3 sztuki
seler 1/2 sztuki
pietruszka 2 sztuki
woda 2 litry
sól 1 łyżka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 6 ziaren
ziele angielskie 3 ziarna
masło 3 łyżki
natka pietruszki 1 natka
śmietana 18 proc 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szczawiowa

Pietruszkę i seler obieram, kroję w kostkę, po czym zalewam zimną wodą i gotuję na niewielkim ogniu.
Do garnka dodaję obraną i pokrojoną marchew, a także pieprz, ziele angielskie i sól. Kiedy całość się zagotuje dodaję umyty, pokrojony i podsmażony na maśle szczaw.
Całość gotuję do momentu, aż warzywa będą miękkie. Do zupy dodaję rozrobioną w niewielkiej ilości zupy śmietanę oraz posiekaną pietruszkę. Do zupy należy podać jajko ugotowane na twardo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bhb8 12.09.2014 16:42
mój koszmar z dzieciństwa ale dobrze, że rzadko była robiona :P raz na rok może :P
adelajda 12.09.2014 15:58
Lubię szczawiową :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak