Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szczawiowa

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso 300 g
szczaw 2 pęczki
marchewka 2 szt.
pietruszka 1 szt.
seler 1 kawałek
por 1 kawałek
ziemniaki 5-6 szt.
czosnek 1-2 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
ziele angielskie 2 szt.
pieprz ziarnisty 4 szt.
śmietana 12% 3/4 szkl.
cukier 1 łyżeczka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szczawiowa

Mięso, obraną włoszczyznę oraz listek laurowy, pieprz ziarnisty i ziele angielskie wkładamy do garnka i zalewamy ok. 2-2,5 l wody. Gotujemy na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie i uzyskamy bulion.
Do bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy kilka minut aż będą miękkie.
Szczaw dokładnie myjemy i drobno kroimy, dodajemy do bulionu i gotujemy aż szczaw zwiędnie i zmniejszy objętość.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Śmietanę rozrabiamy z mąką i szczyptą soli, zahartowujemy gorącym bulionem, dolewamy do zupy i czekamy aż się zagotuje. Dodajemy cukier i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Gotową zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo oraz świeżym koperkiem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 21.05.2013 19:40
ale zjadłbym tej zupy
Konczi 21.05.2013 18:56
smacznie wygląda
adelajda 21.05.2013 18:34
lubię zupę szczawiową

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak