Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szczawiowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 2 litry
śmietana 2 szklanki
szczaw 300 gram
masło 1 łyżka
ser żółty 100 gram
sól do smaku
pieprz do smaku
kości cielęce 1,5 kg
włoszczyzna 1 sztuka
ziemniaki ugotowane 300 gram
jajko ugotowane na twardo 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szczawiowa

Jest to kolejna zupa, którą przygotowuję bazując na wywarze z kości i warzyw. Jak przygotowuje wywar możecie zobaczyć w przepisach na wcześniejsze zupy, między innymi tutaj: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/245901/krupnik.html Po przygotowaniu wywaru szczaw dokładnie myję, odcinam końcówki, kroję w drobne paseczki i podduszam na patelni posmarowanej łyżką masła. Szczaw następnie łącze z wywarem, dodaję śmietanę, starty ser i jajka ugotowane wcześniej na twardo, pokrojone w ćwiartki. Doprawiam solą i pieprzem i gotuję jeszcze kilka minut. Podaję z ugotowanymi ziemniaczkami. Pycha:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stachu90 12.09.2012 11:14
pychota!
treonina 07.09.2012 11:48
nigdy nie jadłam zupy szczawiowej - u mnie w domu nigdy się tego nie gotowało - może w końcu spróbuję zrobić :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak