Zupa szczawiowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    2 litry
  • śmietana

    2 szklanki
  • szczaw

    300 gram
  • masło

    1 łyżka
  • ser żółty

    100 gram
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • kości cielęce

    1,5 kg
  • włoszczyzna

    1 sztuka
  • ziemniaki ugotowane

    300 gram
  • jaja na twardo

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jest to kolejna zupa, którą przygotowuję bazując na wywarze z kości i warzyw. Jak przygotowuje wywar możecie zobaczyć w przepisach na wcześniejsze zupy, między innymi tutaj: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/245901/krupnik.html Po przygotowaniu wywaru szczaw dokładnie myję, odcinam końcówki, kroję w drobne paseczki i podduszam na patelni posmarowanej łyżką masła. Szczaw następnie łącze z wywarem, dodaję śmietanę, starty ser i jajka ugotowane wcześniej na twardo, pokrojone w ćwiartki. Doprawiam solą i pieprzem i gotuję jeszcze kilka minut. Podaję z ugotowanymi ziemniaczkami. Pycha:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stachu90 12.09.2012 11:14
pychota!
treonina 07.09.2012 11:48
nigdy nie jadłam zupy szczawiowej - u mnie w domu nigdy się tego nie gotowało - może w końcu spróbuję zrobić :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat