Zupa szczawiowa

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Jedna z kilku zup, które często, podczas sezonu, goszczą na polskich stołach. Od zawsze jest kojarzona z letnim, wiejskim smakiem.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • szczaw

    4 garście
  • masło

    1 łyżka
  • boczek wędzony

    200 gramów
  • marchew

    2 sztuki
  • ziemniaki

    4 sztuki
  • korzeń pietruszki

    2 sztuki
  • seler korzeniowy

    1 kawałek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • Ziele angielskie całe XXL

    2 sztuki
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    5 sztuk
  • śmietana

    2 łyżki
  • mąka

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szczaw oczyszczamy, siekamy i podsmażamy na rozgrzanym maśle.

Boczek kroimy w kostkę, wkładamy do garnka razem z pokrojonymi ziemniakami i marchewką. Dodajemy seler i pietruszkę, listki laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.

Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy do miękkości marchewki i ziemniaków.

Seler i pietruszkę wyjmujemy.

Dodajemy szczaw.

Zagotowujemy.

Mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy chochlę zupy, dokładnie mieszamy, dodajemy do całości. Podgrzewamy na wolnym ogniu przez około 10 min.

Do smaku doprawiamy solą, pieprzem, opcjonalnie sokiem z cytryny (w zależności od preferencji).

Podajemy z ugotowanym jajkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat