Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szczawiowa

5.0
(42)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Jedna z kilku zup, które często, podczas sezonu, goszczą na polskich stołach. Od zawsze jest kojarzona z letnim, wiejskim smakiem.

Składniki:

Składniki:

szczaw 4 garście
masło 1 łyżka
boczek wędzony 200 gramów
marchew 2 sztuki
ziemniaki 4 sztuki
korzeń pietruszki 2 sztuki
seler korzeniowy 1 kawałek
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe XXL 2 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 sztuk
śmietana 2 łyżki
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szczawiowa

Szczaw oczyszczamy, siekamy i podsmażamy na rozgrzanym maśle.

Boczek kroimy w kostkę, wkładamy do garnka razem z pokrojonymi ziemniakami i marchewką. Dodajemy seler i pietruszkę, listki laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.

Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy do miękkości marchewki i ziemniaków.

Seler i pietruszkę wyjmujemy.

Dodajemy szczaw.

Zagotowujemy.

Mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy chochlę zupy, dokładnie mieszamy, dodajemy do całości. Podgrzewamy na wolnym ogniu przez około 10 min.

Do smaku doprawiamy solą, pieprzem, opcjonalnie sokiem z cytryny (w zależności od preferencji).

Podajemy z ugotowanym jajkiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak