Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Zupa solferino, DS XXII, odc. 3

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Zupa solferino, czyli sposób na danie pełne włoskiego smaku, które wyróżnia połączenie delikatnego, zielonego groszku z intensywną passatą pomidorową. Szybki pomysł na obiad dla całej rodziny, który momentalnie przeniesie Was do rejonów urokliwej Lombardii? Gotowe!

Składniki:

ziemniaki
4 sztuki
por
1 sztuka
cebula
1 sztuka
czosnek
4 ząbki
Cząber suszony Prymat
szczypta
Liść laurowy suszony Prymat
1-2 sztuki
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
3-4 sztuki
Sklep Prymat
groszek zielony (mrożony lub z puszki)
pół szklanki
passata pomidorowa
350 gramów
bulion warzywny
1 litr
śmietanka 30%
120 mililitrów
Sól w młynku prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
olej
do smażenia
masło
1 łyżka
tarta mozzarella
100 gramów
pieczywo
do podania
prażone pestki dyni
do podania

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa solferino, DS XXII, odc. 3

Co sprawia, że zupa solferino smakuje jedynie w swoim rodzaju? Przyprawy! Cząber nadaje daniu korzennych, nieco pikantnych nut. Z kolei liść laurowy i ziele angielskie idealnie wzbogacają potrawę swoim wyjątkowym aromatem. Na sam koniec koniecznie dodajcie do naszej zupy prażone pestki dyni oraz tartą mozzarellę. Całość idealnie uzupełni ciepła bagietka. 

Jak przygotować zupę solferino?

1

Kroimy ziemniaki w kosteczkę. Siekamy pora, cebulę oraz czosnek. W garnku rozgrzewamy olej z masłem i podsmażamy pora. Następnie dodajemy cebulkę i czosnek, a na koniec Cząber Prymat.

2

Dolewamy bulion i dodajemy ziemniaki.

3

Dodajemy Liść laurowy Prymat oraz Ziele angielskie Prymat, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości ziemniaków.

4

Gdy ziemniaki będą już miękkie dodajemy passatę pomidorową do gotującej się zupy.

5

W międzyczasie prażymy pestki dyni.

6

Na chwilę przed podaniem dodajemy do zupy groszek zielony oraz śmietankę. Zupę podajemy z pestkami dyni, mozzarellą i świeżym pieczywem.

Macie ochotę na więcej zup z różnych rejonów świata? Nic prostszego! Wystarczy, że zajrzycie do zakładki PRZEPISY Z PROGRAMU. Czeka tam na Was szereg różnorodnych inspiracji na smakowite obiady. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak