Przepis i sposób przygotowania na: Zupa solferino, DS XXII, odc. 3
Co sprawia, że zupa solferino smakuje jedynie w swoim rodzaju? Przyprawy! Cząber nadaje daniu korzennych, nieco pikantnych nut. Z kolei liść laurowy i ziele angielskie idealnie wzbogacają potrawę swoim wyjątkowym aromatem. Na sam koniec koniecznie dodajcie do naszej zupy prażone pestki dyni oraz tartą mozzarellę. Całość idealnie uzupełni ciepła bagietka.
Jak przygotować zupę solferino?
Kroimy ziemniaki w kosteczkę. Siekamy pora, cebulę oraz czosnek. W garnku rozgrzewamy olej z masłem i podsmażamy pora. Następnie dodajemy cebulkę i czosnek, a na koniec Cząber Prymat.
Dolewamy bulion i dodajemy ziemniaki.
Dodajemy Liść laurowy Prymat oraz Ziele angielskie Prymat, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości ziemniaków.
Gdy ziemniaki będą już miękkie dodajemy passatę pomidorową do gotującej się zupy.
W międzyczasie prażymy pestki dyni.
Na chwilę przed podaniem dodajemy do zupy groszek zielony oraz śmietankę. Zupę podajemy z pestkami dyni, mozzarellą i świeżym pieczywem.