Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa śledziowa

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śledzie matjas 6 sztuk
cebula 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 5 sztuk
mleko 1 litr
ocet 1 łyżka
białe wino wytrawne 50 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa śledziowa

1. Śledzie namoczyć w wodzie przez około 1 godzinę. Następnie odlać wodę, śledzie pokroić w paski i zamarynować w zalewie octowej z warzywami korzeniowymi (przez 1 dobę).

2. Cebulę i czosnek bardzo drobno pokroić podsmażyć na maśle. Pod koniec smażenia dodać wino i odparować. 

3. Następnie zagotować 0,5l wody, wystudzić, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Dodać mleko oraz pokrojone śledzie, doprawić pieprzem do smaku. Odstawić na godzinę, aby zupa się przegryzła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JulkaTomeczek 01.03.2016 13:59
Nie jadłam jeszcze takiej zupki brzmi ciekawie
Anna169Hosz 01.03.2016 11:19
Jeszce takiej nie jadłam, ciekawa jestem wrażeń smakowych?
Justi2401 01.03.2016 11:06
Mój smak dzieciństwa :) Jadałam taką z ziemniakami, pycha ;)
Habibi 01.03.2016 10:17
ja robię ją nieco inaczej, ale pod swój smak :) nie jest to tradycja w mojej rodzinie, ani w regionie, ale mi smakuje :)
Ewelina1991 01.03.2016 07:50
nie jadłam jeszcze takiej zupki- wygląda apetycznie ;)
Franciszek 01.03.2016 00:42
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak