zupa serowa z winem i grzankami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebule

    2
  • śmietana kremówka

    4łyżki
  • masło

    1,5łyżki
  • mąka

    1,5łyżki
  • rosół wołowy

    1l
  • bułka czerstwa

    8kromek
  • masło

    do grzanek
  • ząbki czosnku

    2
  • natka pietruszki

  • sól

  • wino czerwone

    2łyżki (półwytrawne)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drobno posiekaną cebulę zrumienić na rozgrzanym tłuszczu.Mieszając,wsypać mąkę,a po chwili powoli wlać trochę zimnego rosołu,wymieszać i przelać zasmażkę do garnka z wrzącym rosołem,zagotować.Zmniejszyć ogień,wsypać starty ser i mieszać,aż ser się dokładnie rozpuści.Zdjąć zupę z ognia,wymieszać z winem i śmietanką,przyprawić solą,posypać natką pietruszki.Na każdej porcji położyć grzankę z bułki posmarowaną masłem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bami 15.02.2012 13:34
Interesująca zupa :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat