zupa serowa z klopsikami…

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

klopsiki

  • mięso mielone

    40 dag (mieszane)
  • jajko

    1 szt
  • bułka tarta

    3 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • por (biała część)

  • sól

    0,5 łyżeczki

wywar

  • woda

    2,5 litra
  • marchewka

    2 sztuki
  • ziemniaki

  • liście laurowe Prymat

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    2 sztuki
  • sól i pieprz

  • serek topiony

    150 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wywar; Do garnka wlewamy wodę; wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i startą na tarce marchew. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i zagotowujemy.

W międzyczasie przygotowujemy klopsiki. Pora należy posiekać i zeszklić na maśle. Solimy, przykrywamy pokrywką i kilka minut dusimy. Studzimy. do mięsa mielonego dodajemy pora, jajko, bułkę tartą. Wyrabiamy. Z masy formujemy malutkie klopsiki i wrzucamy do wywaru. W gorącej zupie rozpuść serek topiony.

Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok 15 minut. Do mniejszego garnuszka wkładamy serek, wlewamy łyżkę wazowa zupy . Mieszamy do rozpuszczenia serka. Całość przelewamy do garnka z zupą i gotowe

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka17 21.10.2017 15:38
Taką zupkę chętnie bym zjadła

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat