Zupa serowa z grzankami wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszna, kremowa zupa serowa z grzankami i brokułami. Idealna na chłodniejszą porę roku - jest świetnym sycącym i rozgrzewającym posiłkiem.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olej słonecznikowy

    2 łyżki
  • cebula

    2 sztuki
  • seler naciowy

    1 sztuka
  • czosnek

    5 ząbków
  • wywar drobiowo-wołowy

    1 litr
  • brokuły

    1 główka
  • śmietanka 30%

    300 mililitrów
  • ser cheddar

    150 gramów
  • Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku
  • natka pietruszki

    kilka gałązek

Na grzanki:

  • ciabatta

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • olej słonecznikowy

    1 łyżka
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pokrojoną cebulę wraz z selerem naciowym podsmażamy w garnku przez 3-4 minuty.

Kiedy warzywa podsmażą się zalewamy całość dobrym bulionem doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy przez około 15 minut.

Ciabattę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy suszony rozmaryn, całość doprawiamy solą, pieprzem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni do uzyskania złotego koloru.

Kiedy warzywa są miękkie, wlewamy do zupy śmietankę, dodajemy ser i mielimy wszystko na gładką masę.

Następnie wkładamy do zupy różyczki brokułu i gotujemy jeszcze przez 4-5 minut.

Kiedy zupa jest gotowa podajemy ją z chrupiącymi grzankami, Czosnkiem niedźwiedzim i świeżą pietruszką

Smacznego!

Lubisz zupy? To polecam Ci przepis na zupę czosnkową z jajkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat