Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa serowa z grzankami wg Piotra Ogińskiego

5.0
(53)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszna, kremowa zupa serowa z grzankami i brokułami. Idealna na chłodniejszą porę roku - jest świetnym sycącym i rozgrzewającym posiłkiem.

Składniki:

olej słonecznikowy 2 łyżki
cebula 2 sztuki
seler naciowy 1 sztuka
czosnek 5 ząbków
wywar drobiowo-wołowy 1 litr
brokuły 1 główka
śmietanka 30% 300 mililitrów
ser cheddar 150 gramów
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 2 łyżeczki
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
natka pietruszki kilka gałązek

Na grzanki:

ciabatta 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
olej słonecznikowy 1 łyżka
sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa serowa z grzankami wg Piotra Ogińskiego

Pokrojoną cebulę wraz z selerem naciowym podsmażamy w garnku przez 3-4 minuty.

Kiedy warzywa podsmażą się zalewamy całość dobrym bulionem doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy przez około 15 minut.

Ciabattę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy suszony rozmaryn, całość doprawiamy solą, pieprzem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni do uzyskania złotego koloru.

Kiedy warzywa są miękkie, wlewamy do zupy śmietankę, dodajemy ser i mielimy wszystko na gładką masę.

Następnie wkładamy do zupy różyczki brokułu i gotujemy jeszcze przez 4-5 minut.

Kiedy zupa jest gotowa podajemy ją z chrupiącymi grzankami, Czosnkiem niedźwiedzim i świeżą pietruszką

Smacznego!

Lubisz zupy? To polecam Ci przepis na zupę czosnkową z jajkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak