Przepis i sposób przygotowania na: Zupa serowa z grzankami wg Piotra Ogińskiego
Pokrojoną cebulę wraz z selerem naciowym podsmażamy w garnku przez 3-4 minuty.
Kiedy warzywa podsmażą się zalewamy całość dobrym bulionem doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy przez około 15 minut.
Ciabattę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy suszony rozmaryn, całość doprawiamy solą, pieprzem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni do uzyskania złotego koloru.
Kiedy warzywa są miękkie, wlewamy do zupy śmietankę, dodajemy ser i mielimy wszystko na gładką masę.
Następnie wkładamy do zupy różyczki brokułu i gotujemy jeszcze przez 4-5 minut.
Kiedy zupa jest gotowa podajemy ją z chrupiącymi grzankami, Czosnkiem niedźwiedzim i świeżą pietruszką
Smacznego!
Lubisz zupy? To polecam Ci przepis na zupę czosnkową z jajkiem.