Zupa serowa z grzankami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser ementaler

    300g
  • żółtko jajek

    3
  • łyżka masła

  • mleko

    2 szklanki
  • szklanka rosołu

  • kromki pieczywa tostowego

  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ser żółty pokroić w paski. rozdrobniony ser zalać zimnym mlekiem. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Garnek z serem wstawić do drugiego naczynia z wodą. Gotować na parze, od czasu do czasu mieszając. Gdy ser sie rozpuści i połączy z mlekiem, dodać rosół i masło. Całość starannie wymieszać. Potrawę lekko wystudzić. Cały czas mieszając wbijać po jednym żółtku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do rozgrzanego do 100 st C piekarnika, żeby zupa nie stężała i nie stygła. Pieczywo tostowe pokroić w dość grubą kostkę i zarumienić na patelni. Zupę przed podaniem posypujemy grzankami z tostów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Małgorzata113 04.11.2010 07:52
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat