Zupa serowa godna jesiennego zmarzlicha ;)

Zupa serowa godna jesiennego zmarzlicha ;)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wywar warzywny

    1,5 litr
  • ementaler kostka

    30 dkg
  • śmietana kwaśna

    5 łyżka
  • mąka

    10 łyżka
  • pieprz

  • Kminek mielony Prymat

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • ser topiony

    4 (ementaler)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jesień to moim zdaniem najpiękniejsza pora roku. A jeśli nawet uważacie odwrotnie to jest ona najbardziej plastyczną i „ciepłą” (oczywiście kolorystycznie) porą roku. Lubię ją nie tylko dla tego, że kocham kolory ziemi, ale dlatego bo mnie inspiruje i zachęca do eksperymentowania. Mnóstwo warzyw, kasztany, a na wieczór ciepła czekolada z chilli przy kominku…
W listopadzie póki nie jest jeszcze mroźno najlepiej udać się do lasu. Ale nie na spacer.. Na prawdziwą leśną ucztę. Uwierzcie mi. To lepsze niż piknik latem. A na sam koniec rozpalić gdzieś na uboczu ognisku i spróbować zupy serowej z chleba z grzankami i znanym ze swych właściwości rozgrzewających majerankiem.

Zabieramy ze sobą mały metalowy kociołek i jak prawdziwi, zmęczony pracą leśniczy przyrządzamy ucztę nad ogniem. Z dala od zgiełku. Nie jedliście nigdy w plenerze, prawda? Czas to zmienić. Zwłaszcza jeszcze ciepłą jesienią.

Oczywiście warto przygotować zupę wcześniej w domu i zapakować ją do torby. Podawana z talerza-chleba smakuje niebiańsko Jednak jeśli jesteście miłośnikiem swoich 4 ścian i z trudem opuszczacie kuchnię, oto instrukcja na danie godne jesiennego zmarzlucha.

Do gotującego się wywaru warzywnego dodajemy starty na tarce ementaler i 4 topione serki również rodzaju „ementaler”. Miksujemy zupę. Dodajemy „zagęstnik” ja to tak nazywam. Śmietana kwaśna (około 5 dużych łyżek) z 10 łyżkami mąki. Śmietanę z mąką blenderujemy, następnie dodajemy z 3 chochle zupy i znów miksujemy. Dopiero ciepłą miksturę wlewamy do zupy. Tak unikniemy nie chcianego zważenia się. Doprowadzamy do zagotowania, doprawiamy ciepłymi przyprawami (tzn. ostre i z charakterem) pieprzem, kminkiem i gałką. Zupę posypujemy grzankami przesmażonymi na maśle z majerankiem. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
treonina 18.09.2011 12:50
bardzo dobra
bami 23.06.2011 14:23
Zupy serowej jeszcze nigdy nie przyrządzałam :)
annagebalska 26.02.2011 11:12
ciekawa
Koper 17.02.2011 17:44
całkiem ciekawa ta zupa :)
Bart 13.02.2011 14:46
na jesienne wieczory jak znalazł...
kanu83 02.02.2011 15:33
Apetyczna
stokrotka 29.01.2011 09:42
lubię takie zupki!
Martysia 29.12.2010 19:44
O to coś dla mnie :)
polly66 18.11.2010 13:33
Mm uwielbiam serowe zupy ale najbardziej z mieszanych serów
Wojtek8 18.11.2010 10:04
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat