Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa serowa

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion 1 litr
ser żółty 20 dkg
mleko 3/4 szkl
ser topiony 3 trójkąty
żółtko jajek 2 sztuki
boczek 15 dkg
cebula 1 sztuka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
grzanki do posypania

Porada

Zupę należy często mieszać aby ser nie osiadł na dnie i nie przypalił się

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa serowa

Starty ser i mleko mieszamy dokładnie razem.

Bulion doprowadzamy do wrzenia i dodajemy do niego serki topione,dokładnie mieszamy.

Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę a następnie podsmażamy ( najlepiej najpierw boczek a następnie cebulę)

Tak przygotowany boczek i cebulę dodajemy do zupy.

Wymieszany ser z mlekiem dodajemy do zupy i na wolnym ogniu gotujemy aż ser się rozpuści a zupa będzie miała jednolitą konsystencję.

Zupę zdejmujemy z ognia i dodajemy żółtka lekko roztrzepane ( dobrze mieszamy najlepiej trzepaczką rózgową)

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Przed podaniem posypujemy grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 14.02.2017 10:24
ciekawa zupa
Kejti 02.04.2014 00:55
Uwielbiam serową zupę :-)
luna76 27.03.2014 11:21
Pysznie się zapowiada>
Janina 27.03.2014 10:12
Pyszna zupka;)
Megg 27.03.2014 09:28
bardzo apetyczna zupka
Iwa27 27.03.2014 08:34
uwielbiam zupy serowe, musi byc pyszna
Jadwiga/Jaga85 26.03.2014 23:30
Zapowiada się pysznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak