Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZUPA SELEROWA

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

seler bardzo duży 1 szt.
mleka zagotowanego 2 szklanki
wody wrzącej 4 szklanki
śmietany 1/2 szklanki
żółtko jajek
masła 4 łyżki
mąki pszennej 2 łyżki
sól
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: ZUPA SELEROWA

Gdy robiłam pierwszy raz ten przepis nie spodziewałam się, że ta zupa jest taka smaczna. Seler sam w sobie jest bardzo zdrowy i chcąc go częściej używać w kuchni szukałam przepisów i tak trafiłam na tę zupę, ale nie pamiętam skąd go mam.

Wyszorowany, rozdrobniony seler ugotować do miękkości w wodzie i mleku. Zmiksować na gładką masę. Na maśle podsmażyć mąkę aż nabierze złotego koloru. Rozprowadzić 1,5 szkl. zupy selerowej. Podgrzewać mieszając. Dodać do zupy. Śmietanę wymieszać z żółtkami. Rozprowadzić małą ilością zupy, dodać do zupy, gotować przez 2-3 min. mieszając. Podawać na gorąco posypaną natką z drobnymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 20.03.2013 21:14
szkoda, że nie ma zdjęcia dania ...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak