Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa selerowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

seler 20 dag
kości 20 dag
włoszczyzna 15 dag
woda 1 3/4 l
śmietanka 1/8 l
żółtko jajek 1 szt
mąka 2 dag
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa selerowa

Ugotować wywar z kości i warzyw, odcedzić. Selery obrać z łupinki, opłukać, zalać wrzącą wodą, osolić, ugotować w całości.Ugotowane selery przetrzeć przez sito, połączyć z przecedzonym wywarem, dosolić . Mąkę rozmieszać w 1/8 l zimnej wody, wlać do zupy, zagotować. Tuż przed podaniem dodać śmietankę rozmąconą z żółtkiem. Podawać z groszkiem ptysiowym,kluskami francuskimi, grzankami .Zupę selerową można również podprawić jasnozłotą zasmażką lub śmietaną zamiast śmietanki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak