Zupa rzodkiewkowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion warzywny

    1,2 l
  • rzodkiewki

    2 pęczki
  • ziemniaki

    5
  • marchewki

    2
  • śmietana

    4 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • zioła

    bazylia,oregano,natka,koperek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy ,myjemy i kroimy w kostkę. Marchew obieramy ,myjemy i kroimy w cienkie krążki. Łyżkę masła rozpuszczamy w garnku ,wrzucamy warzywa i lekko podsmażamy ( 5 min). Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy 25 min. W tym czasie rzodkiewki płuczemy ,kroimy w krążki i dusimy lekko na rozgrzanym maśle (garść ładnych liści z rzodkiewek zostawiamy). Przekładamy do bulionu. Gotujemy jeszcze 10 min ,po czym dodajemy opłukane i posiekane liście rzodkiewek. Zdejmujemy z ognia i zaprawiamy zupę śmietaną ,doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Bazylię ,koperek ,oregano ,pietruszkę siekamy i dodajemy do zupy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renata22 16.11.2014 17:19
aż ciekawa jestem jej smaku ;)
Edith85 16.11.2014 16:10
brzmi smakowicie :)
Grazyna0211 16.11.2014 16:06
ciekawa zupa jeszcze nie miałam okazji takiej spróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat