Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ryżowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
por 1/2 sztuki
oliwa
bulion 1 litr
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 2 ziarenka
dynia 1 garść
ryż 1/2 szklanki
groszek mrożony 1/2 szklanki
sól
pieprz
cukier
koperek 1 pęczek
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ryżowa

Kroki postępowania

1
Marchewkę i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce, wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy, dodajemy posiekanego pora i całość smażymy na niewielkim ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Krok 1 - Zupa ryżowa foto
2
Bulion wlewamy do garnka, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, zaczynamy podgrzewać, jak się zagotuje- dorzucamy ryż.
Krok 2 - Zupa ryżowa foto
3
Po 10 minutach dodajemy warzywa z patelni, całość gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu.
Krok 3 - Zupa ryżowa foto
4
Na patelni, na odrobinie oliwy podsmażamy dynię, aż zarumieni się z każdej strony,
Krok 4 - Zupa ryżowa foto
5
dorzucamy do zupy, dodajemy też groszek i całość gotujemy przez 15 minut. Doprawiamy lubczykiem, solą, pieprzem i odrobinką cukru.
Krok 5 - Zupa ryżowa foto
6
Nalewamy do talerzy i posypujemy posiekanym koperkiem.
Krok 6 - Zupa ryżowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda60 10.10.2012 18:39
dobre
stokrotka 20.03.2012 17:25
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak