Zupa rybna z dorszem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dorsz

    700 g
  • cebula

    2
  • pieprz

    2 ziarna
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    szczypta
  • włoszczyzna

  • Liść laurowy suszony Prymat

    2-3 sztuki
  • ziele angielskie

    3 sztuki
  • sól i pieprz

  • woda

    2 l
  • śmietana 18 proc

    100-150 ml
  • koperek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem z każdej strony do momentu aż pojawią się czarne bąble na powierzchni. Opaloną cebulę wrzucamy do wysokiego rondelka, do którego dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu, włoszczyznę i 2 litry wody. Całość gotujemy na niewielkim gazie aż warzywa będę pół twarde.

Następnie dodajemy rybę pokrojoną w mniejsze kawałki i gotujemy na małym ogniu kolejne 15 minut.

Do małej miski wlewamy dużą łyżkę wywaru, dodajemy śmietanę, pieprz cytrynowy, pieprz zwykły i szczyptę soli. Śmietanę łączymy z wywarem, a następnie powoli wlewamy ją do wywaru rybnego. Nie gotujemy.
slodkieniebo
Zupę przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
slodkieniebo 28.10.2015 09:56
Zupa syci na bardzo długo :)
2milutka 27.10.2015 16:16
zjadłabym taką
mileneczka5 27.10.2015 12:01
ciakawa i apetycznie wygladająca zupka:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat