Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Zupa rybna Msewki.

5.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryby słodkowodne
3 szt
miruna
2 filety
marchewka
3 szt
pietruszka
2 szt
seler korzeniowy
1\4 szt
por
1 liść
liście selera
2 gałązki
cebula
1 szt
ziemniaki
6 szt
Kucharek przyprawa uniwersalna
1 łyżka
Pieprz biały mielony Prymat
1\2 płaskiej łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
wino białe wytrawne
70 ml
woda
1.5-2 litry
mąka pszenna
1 łyżka
masło
1 plasterek
pomidory krojone
0,6 litra
natka pietruszki
1 pęczek
sok z cytryny
z 1\4 szt
czubryca czerwona
1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat
1 szt
Sklep Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
tymianek
1 łyżeczka
Ziele angielskie całe Prymat
6 kulek
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
2 szczypty
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa rybna Msewki.

Ryby słodkowodne sprawione i opłukane włożyłam do wody zakwaszonej sokiem z cytryny i jeszcze raz dobrze wypłukałam. Włożyłam je do garnka z wodą,dołożyłam obrane marchewki,pietruszki i seler.Dołożyłam liście selera,pora i laurowy.Na palniku kuchennym przypaliłam lekko cebulę przekrojoną na pół,dołożyłam do garnka.Wsypałam ziele angielskie i pieprz w ziarnach i gotowałam na małym ogniu przez pół godziny,szumując po zagotowaniu.

Wyjęłam łyżką cedzakową ryby,warzywa i liście na talerz a wywar przecedziłam przez sito wyłożone gazą do innego garnka,aby w wywarze nie było ości i przypraw. Zagotowałam wywar ponownie,włożyłam pokrojone pomidory i wlałam wino.Wsypałam przyprawę Kucharek i gotowałam ok.10 minut.W tym czasie starłam na grubej tarce jarzynowej marchew,pietruszkę i seler oraz obrałam z ugotowanych ryb większe kawałki mięsa bez ości (resztę z tych ryb wykorzystałam do kotletów rybnych po zmieleniu).

Włożyłam pokrojone w kosteczkę ziemniaki i w paski mirunę.Doprawiłam gałką muszkatołową,tymiankiem,białym pieprze,papryką ostrą i czubrycą.Gotowałam do miękkości ziemniaków,delikatnie mieszając co jakiś czas,by nie porozrywać kawałków miruny. Na małej patelni rozgrzałam masło,wsypałam mąkę i chwilkę zasmażyłam mieszając.Wlewałam na patelnię po trochu zupę i mieszałam nadal energicznie by nie tworzyły się grudki.Przelałam całość do zupy i chwilę razem gotowałam,aż się zagęściła.Po ugotowaniu obficie posypałam opłukaną i osuszoną, posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mela25 07.08.2013 23:54
mniam, ale by się zjadło

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak