Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa rybna Msewki.

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryby słodkowodne 3 szt
miruna 2 filety
marchewka 3 szt
pietruszka 2 szt
seler korzeniowy 1\4 szt
por 1 liść
liście selera 2 gałązki
cebula 1 szt
ziemniaki 6 szt
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżka
Pieprz biały mielony Prymat 1\2 płaskiej łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
wino białe wytrawne 70 ml
woda 1.5-2 litry
mąka pszenna 1 łyżka
masło 1 plasterek
pomidory krojone 0,6 litra
natka pietruszki 1 pęczek
sok z cytryny z 1\4 szt
czubryca czerwona 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
Ziele angielskie całe Prymat 6 kulek
Papryka ostra mielona Prymat 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa rybna Msewki.

Ryby słodkowodne sprawione i opłukane włożyłam do wody zakwaszonej sokiem z cytryny i jeszcze raz dobrze wypłukałam. Włożyłam je do garnka z wodą,dołożyłam obrane marchewki,pietruszki i seler.Dołożyłam liście selera,pora i laurowy.Na palniku kuchennym przypaliłam lekko cebulę przekrojoną na pół,dołożyłam do garnka.Wsypałam ziele angielskie i pieprz w ziarnach i gotowałam na małym ogniu przez pół godziny,szumując po zagotowaniu.

Wyjęłam łyżką cedzakową ryby,warzywa i liście na talerz a wywar przecedziłam przez sito wyłożone gazą do innego garnka,aby w wywarze nie było ości i przypraw. Zagotowałam wywar ponownie,włożyłam pokrojone pomidory i wlałam wino.Wsypałam przyprawę Kucharek i gotowałam ok.10 minut.W tym czasie starłam na grubej tarce jarzynowej marchew,pietruszkę i seler oraz obrałam z ugotowanych ryb większe kawałki mięsa bez ości (resztę z tych ryb wykorzystałam do kotletów rybnych po zmieleniu).

Włożyłam pokrojone w kosteczkę ziemniaki i w paski mirunę.Doprawiłam gałką muszkatołową,tymiankiem,białym pieprze,papryką ostrą i czubrycą.Gotowałam do miękkości ziemniaków,delikatnie mieszając co jakiś czas,by nie porozrywać kawałków miruny. Na małej patelni rozgrzałam masło,wsypałam mąkę i chwilkę zasmażyłam mieszając.Wlewałam na patelnię po trochu zupę i mieszałam nadal energicznie by nie tworzyły się grudki.Przelałam całość do zupy i chwilę razem gotowałam,aż się zagęściła.Po ugotowaniu obficie posypałam opłukaną i osuszoną, posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mela25 07.08.2013 23:54
mniam, ale by się zjadło

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak