Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa rybna

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryba 500 g np.cefal.łosoś,okoń itp.
małże 300 g
krewetki duże 5-6 szt
pietruszka zielona 1 pęczek
czosnek 1 główka
wino białe wytrawne 100-150 ml
seler 1 gałązka
marchewka 1 szt
pomidor 1-2 szt
olej do smażenia
cebula biała 1 szt
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
papryczka chili 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa rybna

Kroki postępowania

1
Rybę wypatroszyć, usunąć łuski, odciąć głowę, sfiletetować i pincetką usunąć ości;
Krewetki obrać z pancerzy, usunąć środkową żyłkę, pozostawić głowy do wywaru, małże wyszorować ( oczyśić z ewentualnego piasku);
Filiet rybny i obrane krewetki wstawić narazie do lodówki,będą potrzebne później
Krok 1 - Zupa rybna foto
2
Zrobić wywar z głów krewetek: na patelnie wrzucić 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju dodać głowy krewetek, smażyć 1-2 minuty, podlać 50-100 ml białego wina, odparować wino, zalać 100-200 ml wody i doprowadzić wywar do redukcji o 50%.
Krok 2 - Zupa rybna foto
3
Na szklance położyć sitko, na to gazę, zlać czysty wywar z krewetek do szklanki, ręsztki wyrzucić;Gotowy wywar narazie odstawić;
Krok 3 - Zupa rybna foto
4
Przygotować drugi wywar z resztek ryby; Na tej samej patelni na której przed chwilą był wywar z głów krewetek, położyć głowę ryby, szkielet, skóry, 2 zabki czosnku, kawałek papryczki chili, 2 łyżki oleju, podsmażyć minutę, następnie zalać białym winem (100 ml), zredukować wino i dolać wody (ok. 250-500 ml w zależoności ile jest tych ryb), dodać kilka gałązek pietruszki ,kawałek selera i gotować kilkanaście minut aż do redukcji wody o połowę.
Krok 4 - Zupa rybna foto
5
Przelać do naczynia wywar rybny przez sito z gazą, resztki ryb wyrzucić;
Krok 5 - Zupa rybna foto
6
Przygotować wywar z małży: na patelnie wrzucić 2 łyżki oleju, posiekany czosnek i pęczek pietruszki, dodajać małże, przykryć pokrywką i dusić je kilka minut na dużym ogniu aż do otwarcia się skorupek.
Krok 6 - Zupa rybna foto
7
Powstały wywar z małży przelać przez sito z gazą;
Krok 7 - Zupa rybna foto
8
Małże odzielić od skorupek, zostawić tylko kilka do dekoracji, następnie włożyć je do lodówki, gdyż ze względu na czas gotowania do zupy dokłada się je jako ostatnie, więc narazie nie są potrzebne;
Krok 8 - Zupa rybna foto
9
Seler (mały pęczek), cebulka, czosnek, chili, marchewka, wszystko posiekać, a następnie podsmażyć na 2 łyżkach oleju wraz ze słodką papryką;
Krok 9 - Zupa rybna foto
10
Pomidora obrać ze skórki, pozbawić go gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki, dodać do smażących się warzyw;
Krok 10 - Zupa rybna foto
11
Całość zalać wywarem z resztek ryb; Gotować razem 10-15 minut;
Krok 11 - Zupa rybna foto
12
Po tym czasie dodać wywar z małży - i tu uwaga - ponieważ woda z małyży jest mega słona, dodawać ją stopniowo i w międzyczasie próbować smak. Nie wlewać go od razu całego, gdyż bardzo łatwo przesolić zupę. Kontynuować gotowanie kolejne 5 minut.
Krok 12 - Zupa rybna foto
13
Następnie dodać wywar z głów krewetek. Gotować kilka minut wszystko razem;
Krok 13 - Zupa rybna foto
14
Fileta rybnego wyjąć z lodówki,pokroić na mniejsze kawałki i dodać do zupy jako pierwszy: Gotować 5-10 minut;
Krok 14 - Zupa rybna foto
15
Następnie dodać obrane wcześniej krewetki, kontynuować gotowanie kolejne 5 minut;
Krok 15 - Zupa rybna foto
16
Na samym końcu dodać małże: gotować jeszcze 2-3 minuty i wyłączyć źródło ciepła.
Posypać szczypta świeżej natki pietruszki;
Krok 16 - Zupa rybna foto
17
Bagietkę lub kromkę chleba podpiec kilka minut na grilu lub w piekarniku , potrzeć ją czosnkiem, polać
olejem i posypać natką pietruszki. Podawać razem z zupą rybną (opcjonalnie).
Smacznego!
Krok 17 - Zupa rybna foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 01.12.2013 17:25
ciekawa zupa, mimo, że owoców morza nie toleruję :D to wywaru bym skosztowała :D
marzencia2007 03.10.2013 10:40
świetna zupka
adelajda 03.08.2013 11:37
wyśmienita !!!!
Aannkaa82 12.07.2013 20:54
hmm zastanawiam się czy odważyłabym się skosztować zupę rybną... Twoja wygląda tak apetycznie że nie jest to wykluczone :)
gusia1000 10.07.2013 00:44
musiała być dobra.
lee-aa 09.07.2013 16:29
Rewelacja :)
ONY_za_kare 07.07.2013 10:49
dam się pochlastać za talerz tej zupki ;)
fotoviderek 07.07.2013 10:31
To jest zupa "Mistrzostwo świata". Składniki, wygląd, smak na pewno też. Złoty medal :)
Alex_M 06.07.2013 13:26
Nigdy takiej nie jadłam! wpraszam się na degustację! ;)
Łucja 06.07.2013 09:35
ale pyszności :) jestem zachwycona :)
aisoglam 06.07.2013 09:22
Aromatycznie i smacznie :)
Ola1984 06.07.2013 07:51
Bardzo pysznie wygląda ta zupka :) Z przyjemnością spróbowałabym takiego rarytasu ;)
mysza75 05.07.2013 21:07
Fajna zupka na bogato :-)
halina17 05.07.2013 18:42
Lubię zupę rybną.
Pyszota 05.07.2013 18:03
rewelacyjny przepis
Olga_SK 05.07.2013 17:49
Zachwycam się!
Kolorowa 05.07.2013 17:38
Coś dla mnie ;)
Megg 05.07.2013 16:59
na pewno bardzo smaczna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak