Zupa różowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    200 g
  • ziemniaki

  • marchew

  • pietruszka

  • seler

  • por

  • burak

  • fasola

  • cukinia

  • sól do smaku

  • pieprz

  • śmietana 18 proc

    300 g
  • woda

    3 l
  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gotujemy wywar na żeberkach z liściem laurowym i zielem angielskim, następnie wrzucamy pokrojone w kostkę buraczki (nie podawałam ilości warzyw ponieważ każdy lubi wg uznania zupę gęstszą lub rzadszą. Kolor zupy również zależy od dodanej ilości buraczków im więcej tym bardziej różowa. Gotujemy ok 15 minut i wrzucamy kolejno pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę, selera, fasolkę i ziemniaki, gotujemy jakieś 10 minut. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i w plasterki pora. Kiedy wszystkie warzywa będą miały już odpowiednią miękkość odlewamy trochę wywaru łączymy go ze śmietaną i wlewamy do zupy, doprowadzamy ponownie do wrzenia. Doprawiamy solą, pieprzem i wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Smacznego :B

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 08.03.2014 10:24
zupa ciekawa, tylko napisz następnym razem proporcję składników bo niestety przepis przez to jest mało przydatny :)
jasiek 16.09.2013 13:31
ciekawa zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat