Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ramen według Ankhi

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rosół
porcja rosołowa 1 szt
kurczak cwiartka 2 szt
seler korzeniowy 1/4 szt
marchew 2 szt
cebula 1 szt
por zielona część 1/2 szt
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1/2 łyżeczka
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ramen według Ankhi

RAMEN
sos sojowy do smaku
2 cm świeżego imbiru
papryczka chili
płaska łyżeczka ziaren pieprzu syczuańskiego
duży ząbek czosnku
garść makaronu chińskiego
płat alg nori
dymka lub jasnozielona część pora
2-3 liście kapusty pekińskiej
ew. ugotowane jajko
ew. paluszki surimi

Ramen to rodzaj azjatyckiej zupy, gdzie podstawą jest mocno przyprawiony rosół. Jest wiele odmian ramen dlatego każdy może skomponować je po swojemu.
Mięso po opłukaniu wstawiam na rosół. Zalewam je zimną wodą- nieco ponad 2 litry. Solę, wsypuję pieprz zielony, gotuję na niedużym ogniu około półtorej godziny.
Nie lubię rozgotowanych warzyw dlatego dodaję je mniej więcej w połowie gotowania. Kiedy rosół jest gotowy wybieram z niego mięso, a wywar przecedzam do innego garnka.
Rosół przyprawiam sosem sojowym. Wrzucam pocięte świeże chili, drobno pokrojony imbir i czosnek oraz pieprz syczuański. Doprowadziłam do wrzątku. W tym samym czasie ugotowałam makaron. Podając zupę w każdej misce ułożyłam nieco makaronu, pokrojone mięso z udek, skośnie pokrojoną marchewkę z rosołu oraz podobnie pokrojoną dymkę lub jasnozielony por, posiekany liść kapusty. Dodałam też porwany kawałek nori.
Tak przygotowaną podstawę zalewałam wrzącym przyprawionym rosołem.
Można też dodać jajko na twardo, paluszki surimi, posypać zupę kiełkami co kto lubi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak