Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa rakowa

4.0
(23)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rak 12 sztuk
koperek 1 pęczek
Natka pietruszki liofilizowana Prymat 1 pęczek
bulion warzywny 1 litr
śmietana 0,5 litra
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta
grzanki 6 sztuk
masło 100 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa rakowa

Koperek i natkę drobno posiekać. Zagotować wodę. Wrzucić raki razem z koperkiem i natką do wrzącej wody i gotować przez ok. 10 minut, odcedzić i wylać wodę.

Kiedy raki ostygną, kleszcze i szyjki obrać ze skorupek (pod wędkarskim określeniem "szyjka rakowa" rozumie się faktycznie odwłok), pozbawić struny grzbietowej (poprzez obrócenie płetewki na końcu odwłoka pod kątem 90 stopni i lekkie szarpnięcie do siebie). Otrzymane mięso skropić wywarem, bulionem i przykryć żeby nie wyschło. Czerwonych skorupek nie wyrzucać, lecz podsuszyć je w letnim piekarniku. Wysuszone skorupki zemleć w maszynce.

Na patelni rozgrzać masło, dodać zmielone skorupki, przesmażyć, dolać chochlę bulionu i gotować ok. 5 minut aż na powierzchni wywaru pojawi się czerwony tłuszcz. Jest to tzw. "masło rakowe". Resztę bulionu zagotować, nad garnek dać sitko i wlać przez nie „bulion rakowy”, włożyć kawałki mięsa z szyjek i kleszczy, zagotować. Dodać śmietanę, posiekany koperek, zagotować. Doprawić do smaku solą i ewentualnie białym pieprzem.

Podawać z grzankami, bagietkami zrumienionymi na maśle po smażeniu skorupek z raków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bernika 15.04.2012 23:05
udało mi sie kupic w makro.
Smerfetka250 14.04.2012 11:54
a gdzie zdobyć raka
ronald88 09.04.2012 14:45
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak