Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa porzeczkowa z Pomorza

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sok z czarnych porzeczek 1 l
czerwone porzeczki lub czerwone na pół z czarnymi 50 dag
miód pitny 1 szkl
masło 2 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
kremówka 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa porzeczkowa z Pomorza

1. Porzeczki przebierz, opłucz i oderwij od gałązek. Owoce przetrzyj przez sitko, a następnie połącz z sokiem oraz miodem. W garnku rozgrzej masło, oprósz mąką i nie przerywając mieszania, zasmaż, nie rumieniąc.
2. Stale mieszając, do zasmażki dolewaj sok połączony z porzeczkami oraz miodem. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze kilka minut. Zdejmij z ognia, wystudź i wstaw do lodówki na 2 godz.
3. Śmietanę ubij, wymieszaj z chłodnikiem. Podawaj np z biszkoptami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 09.05.2013 07:51
ciekawy pomysl

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak