Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa pomidorowo pomarańczowa

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomidory 500 g
pomarańcza 2 szt.
cebula 1 średnia
czosnek 2 ząbki
masło 1 łyżka
jogurt grecki 1 łyżka
tymianek 1 łyżka świeży
bazylia świeża kilka listków
ser pleśniowy kawałek
oliwki czarne Smak kilka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: zupa pomidorowo pomarańczowa

Najlepsze na zupy są pomidory Lima, ale każde inne też mogą być. Pomidory naciąć, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki.
Z pomarańczy wycisnąć sok.
(Wersja dla ceniących czas: pomidory pokroić, pomarańcze obrać pokroić na kawałki. Wszystko wrzucić do blendera, zmiksować i przetrzeć przez sito.)

Cebulę obrać i rozdrobnić. Podsmażyć na maśle, dodać czosnek i zrumienić.

Do garnka wrzucić pomidory i sok z pomarańczy (lub już zmiksowane i przecedzone), dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Całość, zagotować. Gotować 3-5 minut na małym ogniu. Dodać świeże opłukane zioła, jogurt grecki i zmiksować blenderem.
Można podawać z pokruszonym serem pleśniowym i oliwkami.
Zupa jest smaczna także na zimno.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 02.09.2014 10:08
Wygląda smakowicie! :))
Alex_M 09.08.2014 11:25
rewelacyjna zupka :)
anemon 06.08.2014 20:55
Teraz gdy pomidory są takie smaczne warto taką zupę ugotować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak