Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZUPA POMIDOROWA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

5.0
(32)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Ta zupa jest idealna. Pamiętajcie, żeby robić ją w sezonie, kiedy dostępne są świeże, dojrzałe, pachnące pomidory.

Składniki:

Składniki:

bulion warzywny 1 litr
pomidory 10 sztuk
cebula 1 sztuka
ząbek czosnku 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
bazylia świeża 10 liści
jogurt naturalny 200 mililitrów
ryż ugotowany 1.5 szklanki
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 szczypta
olej rzepakowy 1 łyżka

Porada

Polecam do zagęszczenia zupy użyć marchewki z gotowania bulionu.

Przepis i sposób przygotowania na: ZUPA POMIDOROWA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW


Pomidory obieramy ze skóry, kroimy w sporą kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy na nią pokrojoną w mniejsze kawałki cebulę i czosnek, smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy do nich pomidory, smażymy wszystko na wolnym ogniu około 10 minut.

Do bulionu wlewamy podsmażone pomidory, gotujemy około 15 minut.

Do blendera wrzucamy zupę i marchewkę, miksujemy na gładki krem. Przelewamy z powrotem do garnka.

Jeżeli zupa wyszła za rzadka, gotujemy ją tak długo bez pokrywki, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję - chodzi o to żeby była gęsta, ale nie z bardzo.

Pod koniec gotowania zupę doprawiamy i dodajemy do niej porwane liście bazylii.

Ugotowany ryż wykładamy na talerze, wlewamy zupę, dodajemy 1 łyżkę jogurtu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak