Zupa pomidorowa z ryżem.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso drobiowe

    0,5 kg
  • włoszczyzna

  • ryż

    3/4 szklanki
  • koncentrat pomidorowy

    2-3 łyżeczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2
  • ziele angielskie

    4 ziarna
  • smietana 18%

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • sól, pieprz

  • ziarenka smaku

  • przyprawa w płynie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso pokroić w kawałki,umyć włożyć do garnka z gotującą się wodą,dodać przyprawy(liść laurowy,pieprz,ziele angielskie).Posolić wodę.Gotować mięso,aż będzie na wpół miękkie.Przygotować warzywa:umyć i pokroić w ćwiartki marchew,korzeń pietruszki i korzeń selera,dodać wszystkie warzywa do zupy.Gotować warzywa ok 15 min.Razem z warzywami wsypać do zupy ryż-w miarę często mieszać zupę,aby ryż nie osiadł na dnie garnka i nie przypalił się!Gdy ryż już napęcznieje i warzywa będą miękkie dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze przez ok. 5 min. gotować.Przygotować zawiesine ze śmietany i mąki,rozprowadzić ją ciepłym wywarem z zupy.Zaprawić zupe śmietaną z mąką i doprawić do smaku ziarenkami smaku, solą i pieprzem(ewentualnie przyprawą w płynie).Zupę posypać już na talerzu natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat