Zupa pomidorowa z oliwkami

Zupa pomidorowa z oliwkami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Troszkę z polska, troszkę z grecka i włoska. A pomidorowa być musi! Zupa pomidorowa z oliwkami!

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • oliwa

    50 mililitrów
  • seler naciowy

    2 sztuki
  • marchew

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • bulion warzywny

    1 litr
  • passata pomidorowa

    300 mililitrów
  • parmezan starty

    0.5 szklanki
  • czarne oliwki Smak

    10 sztuk
  • oliwki kalamata

    15 sztuk
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy startą marchew, pokrojone w kostkę łodygi selera naciowego.
Po kilka minutach dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę podsmażamy z warzywami.
Całość zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 5 min.
Wlewamy passatę pomidorową, roztarty w dłoniach tymianek i starty parmezan. Po chwili dodajemy pokrojone czarne oliwki i całe oliwki kazamata.
Zagotowujemy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ulubionym makaronem i świeżą bazylią.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy 2 łodygi selera naciowego i oliwki kalamata

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat