Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pomidorowa z kluskami lanymi i lubczykiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Zupa

woda 3 litry
skrzydełka z indyka 1
włoszczyzna duży pęczek
cebula 1 mała
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
Liść lubczyku suszony Prymat szczypta
Liść laurowy suszony Prymat 3
ziele angielskie 10
sól i pieprz do smaku
marchew 1

Kluski

mąka pszenna 2 łyżki
jajko 2

Porada

Do zupy pomidorowej najlepiej użyć koncentratu różnych firm, ponieważ mają różne smaki, wtedy uzyskamy wyjątkowy i niepowtarzalny smak pomidorowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pomidorowa z kluskami lanymi i lubczykiem

Gotujemy wywar na skrzydełku indyczym, szumujemy i dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy włoszczyznę z korzeniami pietruszki i selera. Cebulę obieramy, obsmażamy w całości i dodajemy do zupy, doprawiamy solą i pieprzem. Marchew kroimy w plasterki i dodajemy po pół godziny gotowania zupy. Po następnej pół godzinie wyjmujemy mięso i dodajemy koncentrat pomidorowy.
W czasie gotowania zupy przygotowujemy kluski, mieszamy mąkę z jajkiem i szczyptą soli, i energicznie mieszamy do jednolitej masy, konsystencja powinna być gęsta ale lejąca się. Zaczynamy ją po woli ale ciągle przelewać na gotującą się zupę mieszając ją. Zagotowujemy a następnie przekładamy na talerze, posypujemy szczyptą lubczyku, najlepiej świeżego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 27.11.2015 16:10
dobre danie obiadowe
Ola1young 27.11.2015 14:13
pyszna zupa,lubię takie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak