Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pomidorowa z kaszą pęczak i soczewicą

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 2,5 l
ćwiartki z kurczaka 1 szt.
włoszczyzna 1
seler naciowy 3 łodygi
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżka
cebula
przecier pomidorowy 400 ml
cukier 1 szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
soczewica czerwona 4 łyżki
kasza pęczak 2/3 szklanki
pomidory suszone Smak 5 szt.
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pomidorowa z kaszą pęczak i soczewicą

Ćwiartkę kurczaka umyć, włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować, w tym czasie obrać i pokroić warzywa, cebulę opalić. Gdy woda zacznie wrzeć dodać warzywa i przyprawy, gotować wywar 2 godziny. Jest to proces czasochłonny, ale jak dla mnie taki bulion jest niezwykle esencjonalny i jest najlepszą bazą pod zupy. Po tym czasie dodać soczewicę i kaszę i gotujemy, aż kasza będzie miękka. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy cukier i gotujemy wszystko około 10 minut.

Zupę podajemy z suszonymi pomidorami, oraz posiekaną natką pietruszki, można podać ze śmietaną lub jeść bez śmietany

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 30.12.2016 14:18
smakowita propozycja
bertpvd 30.12.2016 09:59
pyszna zupa
KORAL 30.12.2016 08:32
Bardzo lubię pomidorową :) Super zdjęcie.
bietka 30.12.2016 07:49
Fajny przepis. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak