Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pomidorowa z jabłkiem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina z kością 250 g
marchew 1 szt.
pietruszka mała 1 szt.
seler 1/4 szt.
por (biała część) 1 szt.
Kolendra cała Prymat 1/2 łyżecz.
pomidory 500 g
papryka czerwona 1 szt.
cebula 1 szt.
jabłka 2 szt.
przecier pomidorowy 3 łyż.
masło 1 łyż.
cukier 1 łyżecz.
woda 1,25 litra
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
ryż 100 g
natka pietruszki 2 łyż.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pomidorowa z jabłkiem

Kroki postępowania

1
Do garnka wkładam mięso, zalewam je wodą, dodaję pokrojoną na kawałki włoszczyznę i przyprawy. Gotuję całość pod przykryciem na niewielkim ogniu około godziny. Jabłka i warzywa myję, obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję na małe kawałki. W rondelki rozgrzewam masło. Wkładam do rondla pokrojone warzywa z jabłkami i duszę wszystko na niewielkim ogniu pod przykryciem 30 minut.
Krok 1 - Zupa pomidorowa z jabłkiem foto
2
Pozostawiam do lekkiego ostudzenia, po czym miksuję zupę na papkę. Dodaję przecedzony przez sito wywar. Mieszam całość z sosem pomidorowym. Na koniec doprawiam zupę cukrem i pieprzem. Ryż gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodaję do niego drobno posiekaną natkę pietruszki, mieszam. Z ryżu lepię zwilżonymi w wodzie dłońmi niewielkie kuleczki.
Krok 2 - Zupa pomidorowa z jabłkiem foto
3
Na talerz kładę 4 kulki ryżowe. Zalewam je zupą pomidorową i od razu podaję.
Krok 3 - Zupa pomidorowa z jabłkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Amellia 15.10.2012 11:58
ciekawe
Ola1984 15.10.2012 10:48
Ciekawa propozycja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak