Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pomidorowa z domowego przecieru z brązowym ryżem
Przecier w skrócie:
1. Sparzone wrzątkiem pomidory z wykrojonymi gniazdami kroimy i gotujemy 15 min. w garnku.
2. Przyprawiamy majerankiem, solą, pieprzem, ostrą papryką i słodką papryką i posiekanym czosnkiem.
3. Blendujemy wszystko na jednolitą masę.
4. Przelewamy przez sito do innego garnka i zagotowujemy.
5. Przekładać do wyparzonych słoików.
Przecier do zupy może być rzadki.
ZUPA:
W garnku podsmażamy posiekaną cebulkę. Dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę warzywa.
Dodajemy bulion.
Gotowy przecier wlewamy do garnka na zupę do warzyw.
Ryż brązowy gotujemy al dente wg. przepisu z opakowania w osobnym garnku.
Zupy nie trzeba przyprawiać, ze względu na aromatyczny przecier.