Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pomidorowa soczewicą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka 15 dag
soczewica 0,5 szklanki (zielona)
marchew 1 sztuki (średnie)
cebula 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
por 1 sztuka
seler 5 dag
koncentrat pomidorowy 6 łyżek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
olej roślinny 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
woda 1 litr
natka pietruszki 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pomidorowa soczewicą

Kroki postępowania

1
Szynkę wieprzową kroimy w grubą kostkę ok. 2 cm x 2 cm i podsmażamy w garnku na odrobinie oleju roślinnego.
Krok 1 - Zupa pomidorowa soczewicą foto
2
Gdy mięso będzie już podsmażone wrzucamy do niego pokrojone w słupki marchewki i przekrojoną na pół cebulę.
Krok 2 - Zupa pomidorowa soczewicą foto
3
Gdy marchewka się podsmaży wlewamy wodę.
Krok 3 - Zupa pomidorowa soczewicą foto
4
Do zupy dodajemy przyprawy: sól, pieprz i liść laurowy.
Krok 4 - Zupa pomidorowa soczewicą foto
5
Następnie dodajemy por (mogą być tylko zielone liście), kawałek selera pokrojonego w kostkę i niewielką pietruszkę.
Krok 5 - Zupa pomidorowa soczewicą foto
6
Gotujemy ok. 20 minut, wyjmujemy z zupy cebulę liście pora i liść laurowy. Dodajemy soczewicę i koncentrat pomidorowy. Gotujemy tak długo, aż mięso będzie kruche.
Krok 6 - Zupa pomidorowa soczewicą foto
7
Podajemy na ciepło z natką pietruszki. SMACZNEGO!
Krok 7 - Zupa pomidorowa soczewicą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 06.05.2014 22:09
ciekawa zupa
Renata22 06.05.2014 21:54
Dodatek soczewicy z pewnością wzbogacił smakowo zupkę!
wwwiolka 06.05.2014 20:15
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak