zupa pomidorowa na szybko

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    3 szt
  • seler

    1
  • pietruszka korzeń

    1
  • por (biała część)

    1
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • olej słonecznikowy

    4 łyżki
  • śmietana słodka

    1/4 szkl
  • cukier

    szczypta
  • sól, pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie warzywa obierz, opłucz, następnie drobno poszatkuj w malakserze, lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora pokrój na cienkie plasterki.
Zagotuj wodę w czajniku (możesz też użyć bulionu - ale nie z kostki).
W dużym rondlu rozgrzej olej, wrzuć warzywa i cały czas mieszając smaż przez 4 minuty, aż staną się lekko szkliste. Wlej 4 szklanki wrzątku. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą prawie miękkie.
W małej patelni rozpuść masło, dodaj przecier pomidorowy i cały czas mieszając smaż przez dwie minuty. Dodaj do zupy, wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Zupę zestaw z ognia, dodaj śmietankę i wymieszaj. Odstaw na kilka minut.
Podawaj udekorowaną natką pietruszki z ryżem lub makaronem. Świetnie smakuje także z czosnkowymi grzankami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 22.11.2013 10:49
dawno nie robiłam
maciek7 23.01.2012 17:55
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat