Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pomidorowa na skrzydełkach

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Delikatny smak zupy pomidorowej nie tylko w poniedziałki ;)

Składniki:

Składniki:

skrzydełka kurczaka 1 kilogram
marchew 300 gramów
Ziele angielskie całe XXL 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
passata pomidorowa 750 mililitrów

Porada

W przepisie użyliśmy passaty pomidorowej z dodatkiem bazylii.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pomidorowa na skrzydełkach

Skrzydełka oczyszczamy.
Marchewki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.
Zalewamy zimna wodą, tak by poziom wody był 2-3 cm ponad mięsem.
Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, ½ łyżeczki soli. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień, usuwamy szumowiny i gotujemy jeszcze przez kwadrans.
Mięso i marchewki wyławiamy. Marchewki kroimy w słupki.
Wywar przecedzamy przez drobne sito. Ponownie przelewamy do garnka, dodajemy passatę, wrzucamy marchewki. Zagotowujemy.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ulubionym makaronem.

A co ze skrzydełkami? O tym wkrótce…

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak