Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pomidorowa na rosole
Zupa pomidorowa to idealna propozycja, którą można przygotować z pozostałości niedzielnego rosołu. Pomidorówka smakuje każdemu, a sposób jej przygotowania jest banalnie prosty - koniecznie sprawdźcie ten przepis!
1. Ugotowany wcześniej rosół podgrzewamy, ewentualnie dolewamy odrobinę wody, jeśli jest za mało bulionu.
2. Gdy rosół będzie już gorący, dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy do rozpuszczenia.
3. Śmietanę łączymy z łyżką mąki pszennej i szczyptą soli, dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek.
4. Do śmietany dolewamy gorący bulion, aby ją zahartować, mieszamy i dolewamy do garnka z rosołem i całość zagotowujemy.
5. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Podajemy ze wcześniej ugotowanym makaronem lub ryżem. Posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.