Zupa pomidorowa na rosole

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rosół drobiowo-wołowy

    1,5 l
  • koncentrat pomidorowy

    200 g
  • śmietana 12%

    3/4 szkl.
  • makaron

  • cukier

    szczypta
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    do posypania
  • sól morska

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotowany wcześniej rosół podgrzewamy, ewentualnie dolewamy odrobinę wody, jeśli jest za mało bulionu.
Gdy rosół będzie już gorący dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy do rozpuszczenia.
Śmietanę łączymy z łyżką mąki pszennej i szczyptą soli, dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek.
Do śmietany dolewamy gorący bulion, aby ją zahartować, mieszamy i dolewamy do garnka z rosołem, zagotowujemy.
Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Podajemy ze wcześniej ugotowanym makaronem lub ryżem.
Posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jadwiga/Jaga85 02.06.2015 23:10
Pomidorowa- jedna z moich ulubionych zup!!!
joanna__s 20.01.2014 22:42
U mnie taka pomidorówka prawie w każdy poniedziałek.
DamianJackie 21.08.2018 16:06
https://www.youtube.com/watch?v=RleTwu7ueac
Grazyna0211 20.01.2014 18:22
apetycznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat