Zupa pomidorowa, kremowa, z kiszonymi pomidorami i mięsnymi kluseczkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka

  • koncentrat pomidorowy

  • włoszczyzna

  • cebula

  • śmietana kremówka

  • kasza manna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

składniki:
Zupa: 2 udka z kurczaka
nieduża porcja włoszczyzny bez kapusty
1 mała cebula
10 kiszonych pomidorów
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
100-150 ml gęstej śmietany kremówki

Kluseczki: mięso z 2 ugotowanych udek
1 jajko
4-5 łyżek kaszy manny
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki siekanej zieleniny - natki pietruszki i koperku

do smaku: sól ziołowa prowansalska, papryka słodka i ostra, pieprz mielony, cukier, ziele angielskie, liście laurowe
do przybrania: natka pietruszki, gotowana marchewka

sposób przygotowania: Udka umyć, włoszczyznę obrać, opłukać. Włożyć wszystko do garnka i zalać zimną wodą tylko tyle żeby składniki były przykryte. Po zagotowaniu odszumować, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować ok. 2 godzin na malutkim ogniu, w połowie gotowania dorzucić przypieczoną na płytce cebulkę. Następnie wywar przecedzić. Udka obrać dokładnie z mięsa, kości wyrzucić, mięso zmiksować razem z jajkiem i zieleniną. Następnie dodać mąkę, kaszę i doprawić do smaku - gotowane mięso jest dość jałowe w smaku więc potrzeba sporo przypraw. Jeśli masa byłaby zbyt luźna dosypać troszkę więcej kaszy. Z całości wywaru odlać do niedużego garnka ok. 3/4 l i zagotować. Małą łyżeczką maczaną we wrzącym płynie nabierać niewielkie porcje masy mięsnej i wkładać je do wywaru, który ma tylko lekko wrzeć. Gotować kluseczki partiami, nie za dużo na raz, ok. 3 min.. Wyławiać łyżką cedzakową do miseczki i gotować następną porcję, odstawić pod przykryciem żeby całkiem nie wystygły. Resztkę wywaru z gotowania klusek połączyć z czystym, wrzucić z powrotem kawałek selera, pietruszki i część marchewki - jedną albo dwie zostawić do przybrania (gotowaną cebulę i pora wyrzucić). Dodać też koncentrat, kiszone pomidory wcześniej przetarte przez sitko żeby pozbyć się skórek - całość zmiksować. Doprawić do smaku solą, odrobiną cukru, papryką i pieprzem. Zagotować ponownie. Śmietankę roztrzepać z odrobinką soli, zahartować niewielką ilością zupy, wlać do garnka, ponownie zmiksować - robię to tzw. żyrafą czyli blenderem na metalowej rączce więc miksuję gorącą zupę bezpośrednio w garnku. Pozostałą marchewkę pokroić w krążki. Zupę nalewać na talerze, na środek dodawać po trochu kluseczek, udekorować plasterkami marchewki i natką pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
haniaa 14.01.2013 21:05
fajna...
SmacznaPyza 21.10.2011 11:43
dzięki za miłe słowa :-)
eli_555 20.10.2011 23:24
pyszna i smakowicie podana
Misia90 30.08.2011 22:28
ekstra
Marysia 30.08.2011 22:18
super
Karolina69 30.08.2011 21:55
fajne
Jolanta40 26.05.2011 10:12
uwielbiam pomidorową, ale ta to istna bajka :)
amorzenek 26.05.2011 07:11
śliczna
Gabriela7 26.05.2011 07:08
pysznie wygląda:)
iwa643 26.05.2011 06:11
pychotka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat