Zupa pomidorowa inspirowana Italią

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion warzywny

    0,8 l.
  • marchewka

    1 szt.
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt.
  • czosnek ząbki

    4 szt.
  • cebula biała

    1 szt.
  • pomidory w puszce

    800 g
  • pieczarki

    40 dag
  • oliwa

    3 łyżki
  • papryka czerwona

    1/2 szt.
  • bazylia

    1 łyżeczka
  • bułka

    2 szt.
  • kiełbasa

    10 dag
  • tymianek

    1 (listki)
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 szt.
  • oregano

    1 łyżeczka
  • ser żółty

    10 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na dwóch łyżkach oliwy podsmażyć pokrojoną cebulę i ząbki czosnku. Dodać do garnka z gotującym się bulionem. Zetrzeć marchew, dodać listki i ziele. Gotować ok. 10 min. Dodać pomidory z zalewą, gotować kolejne 10 minut. W tym czasie podsmażyć na łyżce oliwy, wcześniej opłukane, pokrojone w plasterki pieczarki oraz pokrojoną w paski paprykę - do momentu puszczenia soków i ich odparowania - trwa to ok. 15 minut. Z garnka wyciągnąć listki laurowe i ziele. Zmiksować zupę blenderem na niskich obrotach. Dodać zioła i doprawić do smaku. Zawartość patelni dodać do zupy, a na tej samej patelni uprażyć cienkie plasterki kiełbasy (wyrazistej w smaku, ale nie więdzonej!). Piekarnik rozgrzać do 230 stopni (grzanie z góry, grill/broil). Przygotować żaroodporne miseczki/ kokilki. Do każdej nalać gęstej zupy z dużą ilością pieczarek. Położyć kromkę bułki, ok. 2 cm grubości. Posypać startym, żółtym serem - może być gouda, kozi lub mozzarella - albo mix wszystkich:) Zapiec chwilę do momentu stopienia sera i zarumienienia skórki chleba. Miseczki wyciągnąć, dodać kiełbasę, posypać listkami tymianku. Podawać od razu! Uwaga - gorące :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 08.05.2014 15:00
na pewno pyszna zupa
Adamorek 04.05.2014 15:00
ciekawa wkładka
Tomek13 16.01.2012 20:58
super
Tomek13 16.01.2012 20:58
super
jozefinach 04.01.2012 11:39
Bardzo lubię pomidorową pod każdą postacią.
pawel6 21.01.2011 18:04
wygląda super!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat