Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pomidorowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bulion warzywny 3 litry
koncentrat pomidorowy 100 gram
śmietana 18 proc 3 łyżeczki
mąka pszenna 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
przyprawa uniwersalna do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku

Porada

W sezonie letnim zamiast koncentratu pomidorowego można użyć świeżych pomidorów. Należy pokroić je na mniejsze kawałki i przesmażyć na margarynie, a następnie przetrzeć przez sitko do wywaru.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pomidorowa

1. Bulion zagotować (gdy go nie posiadamy należy do gorącej wody wrzucić kostkę rosołową, dodać wegetę, pieprz i odrobinę soli. Marchewkę i pietruszkę korzeń obrać, pokroić w słupki i wrzucić do wywaru, pogotować aż zmięknie.)
2. Dodać koncentrat pomidorowy. Mąkę pszenną dokładnie rozmieszać w odrobinie wody, dodać śmietanę, dodać szczyptę soli, wymieszać. Wlać chochelkę zupy pomidorowej, aby zahartować, wymieszać i wlać do całości zupy. Zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak