Zupa pokrzywowa

Zupa pokrzywowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Liście pokrzywy

    250 gram
  • mąka razowa

    3 łyżki
  • cebula

    1 szt
  • masło

    30 gram
  • żółtko

    1 szt
  • mleko

    125 gram
  • bulion

    1-2 kostki
  • czosnek

    1 ząbek
  • woda

    750 gram
  • szczypta soli

    do smaku
  • zielona pietruszka

    do smaku
  • cząber

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Opłukane liście pokrzywy gotować 10 min w osolonej wodzie z bulionem,potem liście zmiksować na puree.Przyrządzić lekką zasmażkę z mąki.Podsmażyć w niej drobno posiekany czosnek i cebulę.Zalać wywarem z pokrzywy,dodać purre z pokrzywy,krótko zagotować, zdjąć zupę z ognia i zagęścić ją żółtkiem rozmąconym uprzednio z mlekiem.Na koniec przyprawić do smaku ziołami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Seba

15.09.2013 15:44
Ciekawi mnie ta zupka

misia53

21.08.2013 23:27
ciekawa zupa

cooleczka

10.06.2013 14:19
wiele słyszałam o tej zupie, same dobre rzeczy, ale niestety nie miałam okazji spróbować

Bernadeta1

07.06.2013 00:40
nigdy nie jadlam i ciekawa jestem smaku takiej zupy

Ada-Gaba

04.05.2013 06:55
nigdy nie jadłam

Iwusia

06.02.2013 22:23
smaczna zupka, kiedyś tez taką jadałam jeszcze jak do babci jeździłam

ONY_za_kare

06.02.2013 17:10
ale fajna :)

gosia56

24.12.2012 14:15
ciekawy przepis

treonina

09.12.2012 17:29
bardzo jestem ciekawa jak to smakuje :-)

Beata23

19.11.2012 12:24
miałam okazję spróbować, ciekawa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat