Zupa piwna Danusi

Zupa piwna Danusi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piwo jasne

    0,5 l
  • cukier

    40 g
  • mak

    125 g
  • woda

    125 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę wlać do garnka zagotować, ostudzić.
Mak przepłukać, osączyć na sicie.
Zagotować wodę, sparzyć mak, odstawić na 30 minut.
Zlać wodę z maku, dwukrotnie przepuścić mak przez maszynkę.
Masę makową zalać 125 ml zimną wodą, wymieszać, odstawić.
Gdy masa się ustoi,
zlać mleczko makowe , dodać do mleczka cukier.
Mleczko wymieszać z piwem, podgrzać.
Podawać zupę z grzankami ze słodkiego pieczywa

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justyna Jussstiii 08.06.2012 09:00
super
parysek10 07.06.2012 19:49
ale pycha
matriasik 07.06.2012 17:37
świetna sprawa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat