Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa piernikowa z bakaliami, czyli MOCZKA

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

suszone śliwki kalifornijskie 150 g
migdały 200 g
rodzynki 400 g
orzechy laskowe 150 g
piernik 250 g
miód 3 łyżki
woda 2-3 litry

Porada

Moczka smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mocno schłodzona będzie świetnym zakończeniem Wigilii.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa piernikowa z bakaliami, czyli MOCZKA

Wykonanie:
1. Piernik zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 5 godzin.
2. Sparzamy migdały i obieramy za skórek.
3. Kroimy drobno śliwki, migdały i orzechy.
4. Wsypujemy pokrojone bakalie do namoczonego piernika, dodajemy rodzynki i miód.
5. Całość mieszamy i gotujemy na lekkim ogniu, czas od czasu mieszając.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak