Zupa pieczarkowa z pęczakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1,5 l wody

  • 500 g pieczarek

  • biała część pora

  • 1 duża marchewka

  • 1 średni korzeń pietruszki

  • ćwierć małego selera

  • 2 liście laurowe

  • pół szklanki kaszy pęczak

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • sól

  • pieprz

  • olej rzepakowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w plasterki i smażymy do zrumienienia. Por kroimy w cienkie półplasterki, marchewkę, korzeń pietruszki i seler kroimy w kostkę - wszystko smażymy około 5 minut na wolny ogniu. Dodajemy do tego pieczarki, zalewamy wodą. Do całości dokładamy liście laurowe, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw. Jeżeli zupa jest za gęsta, można dolać odrobinę wody.
Kaszę gotujemy al dente. Zupę nalewamy do miseczek, dodajemy kaszę, śmietanę, posypujemy natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 06.02.2017 20:55
świetna zupka :)
Barbara13 06.02.2017 18:48
Ależ musi być pyszna
hanbes 06.02.2017 17:43
No no, ciekawa propozycja...
Aleksandra/Olcia 06.02.2017 17:42
sycąca i smakowita
Agnieszka-87-25 06.02.2017 16:46
super pyszna jest
Wiktoria29 06.02.2017 16:40
wygląda bardzo apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat