Zupa pieczarkowa z pęczakiem

Zupa pieczarkowa z pęczakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1,5 l wody

  • 500 g pieczarek

  • biała część pora

  • 1 duża marchewka

  • 1 średni korzeń pietruszki

  • ćwierć małego selera

  • 2 liście laurowe

  • pół szklanki kaszy pęczak

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • sól

  • pieprz

  • olej rzepakowy

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w plasterki i smażymy do zrumienienia. Por kroimy w cienkie półplasterki, marchewkę, korzeń pietruszki i seler kroimy w kostkę - wszystko smażymy około 5 minut na wolny ogniu. Dodajemy do tego pieczarki, zalewamy wodą. Do całości dokładamy liście laurowe, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw. Jeżeli zupa jest za gęsta, można dolać odrobinę wody.
Kaszę gotujemy al dente. Zupę nalewamy do miseczek, dodajemy kaszę, śmietanę, posypujemy natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat