Zupa pieczarkowa z pęczakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza pęczak

    1/2 szklanki
  • pieczarki

    40 dag
  • włoszczyzna

    20 dag
  • cebula biała

    1 szt.
  • tłuszcz

    2 łyżki
  • mąka

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • woda

    1 1/2 litra
  • natka pietruszki

    posiekana
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:
Pęczak namoczyć po czym ugotować w osolonej wodzie – odstawić. Włoszczyznę opłukać i ugotować z przyprawami, następie włoszczyznę wyjąć, ostudzić i pokroić. Pieczarki również pokroić z cebulą i usmażyć z 1 łyżką tłuszczu . Warzywa połączyć z pieczarkami i włożyć do wywaru, a z mąki i pozostałego tłuszczu zrobić zasmażkę i połączyć z zupą. Zagotować, doprawić do smaku, wrzucić pokrojoną natkę pietruszki. Zupę podawać z pęczakiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat