Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kasza pęczak
1/2 szklanki -
pieczarki
40 dag -
włoszczyzna
20 dag -
cebula biała
1 szt. -
tłuszcz
2 łyżki -
mąka
1 łyżka -
sól do smaku
-
pieprz
do smaku -
Liść laurowy suszony Prymat
1 szt -
woda
1 1/2 litra -
natka pietruszki
posiekana
Przepis i sposób przygotowania Zupa pieczarkowa z pęczakiem
Pęczak namoczyć po czym ugotować w osolonej wodzie – odstawić. Włoszczyznę opłukać i ugotować z przyprawami, następie włoszczyznę wyjąć, ostudzić i pokroić. Pieczarki również pokroić z cebulą i usmażyć z 1 łyżką tłuszczu . Warzywa połączyć z pieczarkami i włożyć do wywaru, a z mąki i pozostałego tłuszczu zrobić zasmażkę i połączyć z zupą. Zagotować, doprawić do smaku, wrzucić pokrojoną natkę pietruszki. Zupę podawać z pęczakiem.
Komentarze (0)