Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pieczarkowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 40 dag
marchew 3 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler kawałek
por kawałek
ziele angielskie 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
cebula 1 sztuka
masło 2 łyżki
woda 2 litry
kostka rosołowa 1/2 sztuki
śmietana 12% 2 łyżki
mąka 2 łyżki
natka pietruszki
ziemniaki kilka sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pieczarkowa

Do garnka z wodą wrzucam włoszczyznę, ziele angielskie i liście laurowe. Kiedy warzywa się podgotują dodaję kostkę rosołową lub warzywną i pokrojone pieczarki. Teraz na maśle podsmażam pokrojoną w kosteczkę cebulę (powinna być szklista) z dodatkiem ziół prowansalskich i wrzucam ją do zupy. Gdy pieczarki nieco zmiękną dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i wszystko razem gotuję. W międzyczasie wyjmuję z garnka marchewki i kroję je w kosteczkę, po czym wrzucam do zupy. Na koniec zaprawiam zupę zmieszaną z odrobiną wody - mąką i hartuję śmietanę (mieszając ją z łyżką wazową zupy). Wszystko przelewam, mieszam i dodaję posiekaną natkę pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adam/ZUB3R 07.11.2014 15:03
smaczna zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak