Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wywar z mięsa i warzyw

    1,5 litra
  • pieczarki

    30 dag
  • marchewka ugotowana

    2 sztuki
  • makaron

    20 dag
  • śmietana 18 proc

    4 łyżki
  • mąka

    1 łyżeczka
  • masło

    2 łyżki
  • sok z cytryny

  • natka pietruszki

  • sól i pieprz do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Oczyszczone pieczarki roimy na plasterki, po czym natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Oprószamy je też solą, pieprzem i tymiankiem. Przesmażamy je krótko na rozgrzanej patelni-na maśle - powinny mieć złoty kolor.

Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.

Marchewki kroimy w kostkę, dodajemy do gorącego wywaru. Wrzucamy też podsmażone pieczarki.
Zagotowujemy.

Mąkę mieszamy ze śmietaną i hartujemy gorącą zupą (wlewamy do niej po troszku gorącą zupę mieszając cały czas), po czym wlewamy je do garnka z zupą. Mieszamy. Ponownie zagotowujemy.
Sprawdzamy czy zupa jest dostatecznie doprawiona - jeśli nie - traktujemy ją przyprawami.

Zupę pieczarkową podajemy z makaronem, posypaną natką pietruszki.

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

probofka

17.09.2013 17:54
pieczarkowa jedna z moich ulubionych

V_kuchareczka

16.09.2013 20:30
przepysznie wygląda

cukiereczek

16.09.2013 18:22
bardzo ciekawe

Megg

16.09.2013 17:47
smaczna zupka

Jadwiga/Jaga85

16.09.2013 17:17
Jak ładnie podana:)

sylwia_mc

16.09.2013 17:12
Już mam na nią chętkę

malaczarna23

16.09.2013 17:11
lubię zupę pieczarkową

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat