Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowo cukiniowa
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 kawałeczek korzenia selera
6 ziemniaków
1,5 - 2 l wody
500 g ogórków kwaszonych
1/2 średniej cukinii
3/4 szk śmietany 18 %
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól do smaku
pieprz do smaku
w płynie do smaku
Skrzydełka dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu około 20 minut zdejmując burzyny. Wywar posolić, popieprzyć i dodać . Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Ogórki i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach ale osobno. Do wywaru wrzucić pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler oraz posiekaną natkę ( trochę zostawić do posypania gotowej zupy ). Gotować do momentu aż warzywa będą lekko podgotowane. Następnie dodać pokrojone ziemniaki i startą cukinię. Gotować aż ziemniaki zmiękną. Na koniec dodać starte ogórki i gotować około 5-8 minut. Śmietanę rozmieszać, zahartować odrobiną zupy i wlać ją do garnka z zupą i zamieszać. Zupę przed nalaniem na talerze ewentualnie doprawić po czym nalać na talerze i posypać zostawiona natką.