Zupa ogórkowa z jajkiem i wędzonym twarogiem

Zupa ogórkowa z jajkiem i wędzonym twarogiem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszna, pożywa i aromatyczna zupa, która świetnie wspomaga proces przemiany materii. Dzisiaj mam dla Was mój sprawdzony przepis na ogórkową z dodatkiem chrzanu oraz miodu nektarowego. Całość dopełnia wędzony twaróg oraz jajko ugotowane na twardo.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • bulion

    1,5 litra
  • ogórki kiszone

    3 sztuki
  • marchewki

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • ziemniaki

    3 sztuki
  • cebula biała

    1 sztuka
  • posiekany koperek

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • śmietanka 18%

    125 mililitrów
  • woda z ogórków

    0,5 szklanki
  • chrzan tarty

    1 łyżeczka
  • miód

    1 łyżeczka

PRZYPRAWY

  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2 sztuki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    3 szczypty
  • Pieprz w młynku Prymat

    4 szczypty

DODATKI

  • jajko ugotowane na twardo

    2 sztuki
  • twaróg wędzony

    100 gramów
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zupa ogórkowa z jajkiem i wędzonym twarogiem

Przepis na:

  • zupę ogórkową
  • sycące pierwsze danie
  • zupę z dodatkiem jajka, twarogu i miodu

KROK 1. Na początku wszystkie warzywa przesmażamy na maśle, aby wydobyć ich smak i aromat. Najpierw szklimy pokrojoną cebulkę, a gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone (w plastry lub kostkę) marchewki oraz pietruszkę i smażymy około 3 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy wszystko przez kolejne 3 minuty.

KROK 2. Do gotującego się bulionu dodajemy listek laurowy, ziela angielskie oraz podsmażone warzywa i gotujemy wszystko przez 10 minut. W tym czasie na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórki i przesmażamy je na maśle. Następnie do garnka dolewamy wodę z ogórków kiszonych, dodajemy przesmażone ogórki, zmniejszamy moc palnika i gotujemy jeszcze 8-10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy także posiekany koperek.

KROK 3. Zupę ściągamy z palnika, dodajemy zahartowaną gorącym bulionem śmietankę oraz chrzan i miód nektarowy. Całość doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo oraz wędzonym twarogiem.

Zupa ogórkowa w takim wydaniu może być pożywnym obiadem dla całej rodziny. Ilość jajka i twarogu można zmienić wedle uznania.

Futka
Do przygotowania zupy najlepszy będzie intensywny domowy bulion. Ja swoją przygotowałam na rosole z kury, ale w wersji wege świetnie sprawdzi się bulion warzywny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat